fredag 27 mars 2009

Psykologi lektion 1.

Boken jag skrev om igår tänkte jag skriva ett stycke ifrån.

"Energitjuven förnekar de känslor som hotar inifrån och lever i ständig försvarsställning för att slippa konfrontera sig själv. De förnekande känslorna tar sig uttryck i förvrängd vrede som läggs utåt. Utan fog ger han negativa och kritiska kommentarer i syfte att föminska motparten, och genom att ständigt säga emot, vilja bestämma och alltid ha sista ordet sprider han sin olust omkring sig. På så sätt får energitjuven en energikick medan den som blir utsatt försvagas och känner ett trötthetstillstånd som binder psykisk energi. Olustkänslorna framstår inte sällan som obegripliga, man förstår inte hur situationen uppkommit utan får bara en diffus känsla av att något är fel."

Allt runt omkring oss är ju energier, det vet vi ju alla...eller? Ren fysik, liksom!
Författaren till boken menar att vi talar med varandra genom känslomässiga kraftfält. Vi själva förfogar över en viss energi måste vi vara vaksamma på vem vi ger den till. Att kunna leva sig in i någons annans värld och att själv bli förstådd är en oerhörd lycka- då flödar energin fritt. När vi blir tagna på allvar skapas livsvilja och livkraft och vi känner och nöjda och tillfreds. Vi uppfylls av harmoni och äkta glädje.
När människor i vår omgivning inte ger lika mycket som de tar uppstår en obalans. Den som drabbas ser det inte och förstår inte vad som hänt, men det väcks en olustkänsla som det går åt mycket psykisk energi att hantera.
Hänger ni med? Detta är väldigt intressant tycker jag.

Ett annat stycke.
" I vår vardag möter vi ofta människor som bär masker som döljer deras verkliga personlighet. Starka försvar har byggts för att dölja sanningen och de är ofta svåra att riva ner. Vi skyddar oss från minnen av olyckig kärlek, övergivenhetskänslor sedan barndomen, motgångar på arbetet, ensamhet och rädslor av olika slag. Allt är inte som det ser ut att vara och inte sällan står vi undranade inför andras sätt att vara och frågar oss vad som ligger bakom att vissa människor ställer obehag för andra. Men Tränger vi under ytan inser vi ändå att alla är i grunden lika när det gäller längtan efter kärlek och förståelse. Vi vill bli bekräftade och berörda på ett positivt sätt och känna oss hela. Kärleken är den byggsten som vårt jag vilar på."

Ett annat kapitel handlar om bristande bekräftelse i barndomen.
Citerar: " Tagarbeeteendet (den som orskar olust) är en följd av brister i hur barnet tagits omhand om under uppväxttåren. Då grundläggande behov inte blev tillgodosedda bestämde sig tagaren tidigt, omedvetet eller medvetet, för att "det där har jag inte fått, det ska jag ta". Han har också en inneboende drivkraft att ge igen för gamla oförrätter. Ett uttryck för hämndbegäret är önskan att sätta sig på andra människor- ta dem i besittning. Men att vilja äga en annan människa är ett tecken på omognad, inte på kärlek. Brister i barndomen ligger också bakom det beteende som har som mål att få andra människor att känna sig värdelösa, det vill säga lika värdelösa som tagaren innerst inne känner sig. När han under barnåren blev kränkt fick känslan av att inte duga fäste i honom. I vuxen ålder har han en drift att hämnas genom att själv kränka och utsätter därför personer i sin omgivning för samma förnedrande behandling som han själv fick utstå. Han skapar situationer som leder till att medmänniskor blir arga och ger honom orsak att leva ut sin vrede. Om föräldrarna har gjort intrång i barnets personlighet , det vill säga inte respekterat barnet och dess vilja, och dessa smärtsamma känslor inte bearbetats i vuxen ålder, kan konserkvensen bli ett hatfyllt beteende. Att ständigt utsätta omgivningen för liknande oförrätter är ett tecken på att tagaren inte är beredd att ta ansvar för det han bär med sig i sitt inre. I Stället vänds baksidan utåt och de inre spänningarna avlastas på oskyldiga människor som inte har minsta del i de konfliktfyllda situationersom uppstår. Tagaren märker heller inte att mottagaren far illa; han förmår endast se till sig själv. Hans bristande empati gör han inte inser att tillvaron blir svår att uthärda för dem som finns i hans närhet".

Det här blev ett redigt inlägg må ag säga! Dock väldigt intressant och jag ville gärna dela med mig av detta.

1 kommentar:

  1. Intressant!
    Tycker sånt där är skitkul, och det kan mycket väl ha varit med det som delvis grund som jag skrev bekräftelse-grejan.
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera