torsdag 26 november 2009

skollagens föreskrifter!!!

Tankspridd som man är så slängde jag nästan Lukas blöja i toan nyss....hahahahahaa! Tur att man har snabba reflexer :)

Tänkte bara lägga upp Riktlinjer för skolhälspvården. Vad man som ett barn har rätt till oavsett om man går i skola eller förskola om man är i behov av egenvård under tiden man är inom kommunens tillsyn!

Skollagen

Egenvård av barn och elever

Rättssekretariatet Tillsynsenheten Per-Olof Artberg

Inledning

Skolverket får ibland frågor som rör ansvaret för hjälp till barn och elever som är i behov av någon form av medicinska insatser under sin vistelse i t.ex. förskola eller skola. En del av dessa insatser avser sådant som av läkare bedömts som så kallad egenvård, dvs. att vården kan utföras av exempelvis en förälder, en personlig assi-stent, skolpersonal eller av barnet själv efter en instruktion. Skolan kan söka stöd hos skolhälsovården i detta arbete.
I denna PM behandlas vilket ansvar kommunen har för s.k. egenvård samt skillna-den mellan egenvård och sjukvård. PM:en gäller för förskoleverksamhet, skol-barnsomsorg, förskoleklass och för det obligatoriska skolväsendet. Det gäller även för fristående skolor som har skolpliktiga elever.

Bakgrund

Av 2 a kap. 6 § skollagen framgår det att förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ska tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas för-värvsarbete eller studier eller barnets eget behov.
Av 2 b kap. 2 § skollagen framgår det att barn ska anvisas plats i förskoleklassen från och med höstterminen det år då barnet fyller sex år till dess att barnet ska bör-ja fullgöra sin skolplikt.
Av 3 kap. 1 § skollagen framgår det att barn som är bosatta i landet har skolplikt.
Föräldrars tillsynsansvar regleras i 6 kap. föräldrabalken. Barnets vårdnadshavare svarar för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till dess ålder, utveck-ling och övriga omständigheter samt ska bevaka att barnet får tillfredsställande för-sörjning och utbildning.
Tillsynsansvaret för barn och elever övergår från vårdnadshavaren till kommunen under den tid då ett barn befinner sig i förskoleverksamheten, skolbarnsomsorgen eller skolan. Det är således skolans uppgift att tillse barnen under den tid de vistas i verksamheten och att ha rutiner för vad som ska göras för att uppfylla denna skyl-dighet. Tillsynsansvaret förändras precis som för vårdnadshavarna utefter barnets ålder, mognad och övriga omständigheter. Vilka åtgärder som krävs får också be-dömas utifrån dessa faktorer. Det är väsentligt att personalen gör en professionell bedömning avseende tillsynsbehovet utifrån förhållandena vid varje enskilt tillfälle. Skolverket PM 2 (3)

Vad är egenvård respektive sjukvård?

Först måste klargöras om vården av barnet är bedömd som egenvård eller sjukvård. En sådan bedömning görs i normalfallet av läkare. Med egenvård menas att vården kan utföras av exempelvis en förälder, en personlig assistent, skolpersonal eller av barnet själv efter en instruktion, medan sjukvård utförs av sjukvårdspersonal med föreskriven behörighet. Vissa enklare sjukvårdsuppgifter kan dock delegeras efter bedömning i det enskilda fallet. Gränsdragningen mellan sjukvård och egenvård kan således inte anges generellt utan är beroende av omständigheterna i varje en-skilt fall.

Egenvård
Om insatserna av läkare bedöms som egenvård ligger ansvaret för att utföra dem inte på sjukvården utan primärt på elevens vårdnadshavare. Den som föreskriver om användande av medicintekniska produkter om t.ex. respirator ansvarar för att brukaren kan använda produkten. Vad som anges som brukare gäller också i till-lämpliga delar om t.ex. en personlig assistent eller skolpersonal använder produk-ten. För barn med skolplikt ansvarar skolan för tillsynen när barnen vistas i skolan. Om ett barn är i behov av egenvård under skoldagen och inte själv kan utföra den uppgiften åligger det skolan att den utförs på ett betryggande och säkert sätt. Även om barnet självt utför egenvården har kommunen det yttersta ansvaret för barnens välbefinnande under skolpliktig tid. Skolhälsovården har enligt 14 kap. skollagen i huvudsak andra uppgifter och är normalt inte dimensionerad för att ansvara också för egenvården av barn och elever. Det är dock ytterst kommunens ansvar att se till att egenvård genomförs under betryggande former när barnet självt eller skolans personal inte kan ta på sig uppgiften. Detta kan t.ex. ske genom att personal med behörig kompetens finns att tillgå.
För barn i förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg samt elever i förskoleklassen gäller samma ansvarsförhållanden som för elever i grundskolan eller motsvarande skolformer.
I verksamheten bör det finnas rutiner för uppgifter som hör samman med egen-vården av barn och elever. I det enskilda fallet är det också viktigt att verksamheten samarbetar med berörd vårdnadshavare.
Om ett barn skadas efter en egenvårdsinsats måste ansvarig läkare informeras skyndsamt. Det är den läkarens uppgift att avgöra om egenvården ska fortsätta eller om insatsen istället ska genomföras av sjukvårdpersonal med behövlig kompetens. Ansvar för skada vid egenvård görs enligt allmänna skadestånds- och straffrättsliga principer.

Sjukvård
För sjukvårdande åtgärder gäller sjukvårdens behörighetsregler. Under vissa förut-sättningar kan sådana uppgifter delegeras till andra än sjukvårdspersonal. Hälso- Skolverket PM 3 (3)
och sjukvårdspersonal får dock bara överlåta en arbetsuppgift till någon annan om det är förenligt med god och säker vård och där det är befogat att delegera en ar-betsuppgift till personal som saknar formell kompetens. Denna person ska då ändå ha reell kompetens, dvs. genom praktisk erfarenhet visat sig vara kompetent för att utföra uppgiften. Den som anser sig sakna tillräckliga kunskaper och erfarenheter får inte utföra uppgiften. En lärare eller annan icke sjukvårdsutbildad personal kan aldrig åläggas att mot sin vilja ta på sig en sjukvårdande uppgift. Det är viktigt att alla sjukvårdsinsatser som skolan och dess personal är inblandad i dokumenteras i patientens journal enligt gällande bestämmelser.
Regler om delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, SOSFS 1997:14 (M).

Källa: Diabetefamilj.se

1 kommentar:

  1. Jodå dom har gått en miniutbildning den 6/11 och den 9/11 började Adrian på förskolan igen. Dom tar fortfarande endast blodsocker och tycker det känns som allt går så snabbt. Det tycker dock inte jag som i 3 veckors tid gått fram och tillbaka för att göra det så bra som möjligt för både min son och personal.

    Dom skulle nu ta med det i tanken att vi ska ha barn då igen..
    Men jag har kontaktat diabetessköterskan och sagt att vi måste få hjälp, jag har också kontakt med kuratorn.

    Jag blir så less det går in genom ena örat och ut genom andra. Vi har påtalat att får han en känning så ska ni ta i fingret (vi tar BS i armen annars)..trots detta tog dom i armen och då hade han 5,9 så dom tyckte det är bra och ignorerade typ att han sa att han inte mådde bra?! :O Det är 10 minuters fördröjning i armen, han kan alltså ha legat mycket lägre egentligen + att om han legat högt och sjunker fort så kan han juh ändå få som en känning och behöva äta nåt?!

    Dom ringde inte ens mig och berättade detta! :(

    SvaraRadera