fredag 24 september 2010

Diabetes fakta + artikel.

Just ja, Läste en artikel på aftonbladet.se där det stod att ny metod hejdade DIABETES...jag bara jaha och gick in o läste!

Tack vare studien "Teddy" (diabetestudie, största i världen) så har man kunnat med ett blodprov kunnat se om barnet har anikroppar i blodet.
Syfte: undersöka varför immunförsvaret bildar antikroppar mot de insulinproducerande cellerna. Man tittar på infektioner, vaccinationer, kost, tarmvirus, intag av D-vitamin och omega3-fettsyror, psykosociala stressfaktorer.

Alex var ju med i denna studie och som alla barn som är med i den tog dom redan när han föddes ett blodprov från navelsträngen som i sin tur skickades till ett labb. Där syntes det att Alex hade en tendes till diabetes. Vi trodde ju dock ALDRIG att han skulle få det.
Den här artikeln vill alltså säga att Studien visar att nästan alla barn som insjuknade fick en lindrigare diabetes tack vare att den upptäcktes medan de hade kvar en del av sin insulinproduktion och var symptomfria.


Lite Fakta
50 000 nyfödda barn har screenats med blodprover. Man letar efter genetiska markörer – HLA-typ – som ökar diabetesrisken. 8 688 är riskbarn. De kontrolleras med blodprover var tredje månad för att se om de har antikroppar i blodet. 70 barn har insjuknat hittills, varav 40 i Sverige.

70 procent av bebisarna i Skåne födda 2005–2010 screenades för att hitta barnen med ökad sjukdomsrisk. Samma studier pågår i USA och Finland.

2 525 av de svenska barnen hade förhöjd risk för diabetes, 40 av dem har insjuknat. Riskbarnen kontrolleras med blodprover var tredje månad. (Dessa barn kommer få DIABETES, men det kan ta från ett par månader till 5 år)

Det är rätt hemskt. Vad gör att vi i SVerige har så mkt lättare att bli sjuka?
Sen så känns det så tragiskt att alla barn som är i riskgruppen kommer få sjukdomen för eller senare. Jag är glad att jag inte visste det då när Alex var med i den. Det skulle bara gjort ännu mer ont!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar